Emoce a pocity

Máme měsíc únor a říká se, že je to nejtemnější měsíc v roce. Ve tmě, bez sluníčka, často bez dostatečného pohybu a mnohdy po opakovaných respiračních onemocněních se cítíme vyčerpaní, smutní, podráždění a už si ani nevzpomenete, kdy jste cítili naposled radost. Psychika má na fungování našeho těla podstatný vliv. A při snaze o početí to platí dvojnásob.

Na cestě za rodinou, a zvlášť při léčbě neplodnosti, se partneři ocitají v záplavě emocí. Jeden pacient mi říkal, že je to tisíckrát horší než dráha ve vídeňském Prateru. Věnovat zvýšenou pozornost a dostatek času sami sobě a psychohygieně je tedy na místě. V neposlední řadě můžete vyzkoušet i tip pro rychlé emoční odreagování.

Strach, vztek, radost, smutek, odpor a údiv – EMOCE – rozeznáváme šest základních emocí.

Emoce jsou – tělesné děje, neurochemické reakce, naším subjektivním prožitkem, které nastavují organismus k akci. Emoce ovlivňují to, jak událost vnímáme, jak ji hodnotíme a jaký postoj k ní zaujmeme. Mají vliv na naši paměť. Spouští se samovolně a jsou spontánní reakcí. Tyto tělesné děje jsou překládány do vědomí, a to, co si uvědomujeme jsou POCITY. Naše životní situace se váže k určité emoci, buď negativní nebo pozitivní. Tím si je lépe pamatujeme, a proto každý jedinec reaguje na stejnou situaci jinou intenzitou.

Asi vás zajímá, jak se nejlépe návalu emocí ubránit?

Mylné je domnívat se, že si je jednoduše zakážete. S tímto názorem se opravdu často setkávám v terapiích. Chcete po mne nějaký zaručený návod, abyste neplakali, nebyli vzteklí a smutní. Bohužel, takovou moc vaše emoce vypnout nemám. Naopak vás učím je přijímat, dát jim průchod a naučit je mít více pod kontrolou.

Vždycky, když se podívám na těhotnou kolegyni dostanu vztek. Zavřu se na toaletě, začnu brečet a pak na mne padne strach. Co když to fakt ani tentokrát nevyjde. Bojím se píchat injekce, cítím k nim odpor. Jsem už asi fakt blázen.

Eva, 33 let

Za své emoce se nestyďte, nezadržujte je a dejte jim průchod. Prostě je nechte z těla odejít pryč. Prostřednictvím terapie se můžete naučit s nimi pracovat. Nejprve se pokusíte je pochopit a následně zkusíte jejich intenzitu regulovat.

Než se to naučíte, měla bych pro vás jedno skutečně RYCHLÉ ŘEŠENÍ.

Vyzkoušet si ho můžete klidně hned.

  • Najděte si klidné a ničím nerušené místo.
  • Nachystejte si papír a tužku.
  • Natáhněte si čas na 12 minut.
  • Po dobu 12 minut se můžete vypsat z čehokoliv, co narušuje váš klid.
  • ZAČNĚTE PSÁT!
  • V momentě, zvonění budíku TUŽKU ODLOŽTE, NIC PO SOBĚ NEČTĚTE.
  • PAPÍR ZMAČKEJTE a VYHOĎTE!

A ještě drobná rada na závěr:

Vypište se z bolesti a zadržených emocí, které se ve vás nahromadily. Všechna témata jsou v pořádku. Buďte k sobě shovívaví, nezapomeňte, že se učíte. A také nepište elektronicky. Mobil se těžko zmačká?.

K objednání na terapii použijte prosím formulář.

Moje dveře jsou vám stále otevřeny, stačí na ně zaklepat.

Vaše Lenka